NetBSD.SE Logotype
Meny
Välkommen till NetBSD.se

Sök bland pkgsrc/wip:Sök efter manual:
 


Alternativa gränssnitt för build.sh
2006-03-06 14:23:22 inskickat av Mikael Nyström

NyheterJag har lämnat in mitt examensarbete på 10 poäng och väntar på resultatet från instutitionen. Under tiden tänkte jag försöka få lite feedback på de delar av applikationen jag har implementerat. Arbetsnamnet på applikationen har varit "NetBSD Kernel and System Builder". Denna artikel är en kort introduktion till arbetet, mer information finns på hemsidan där rapporten kommer att finnas tillgänglig när den blivit godkänd.


Tanken med projektet är att skapa två gränssnitt för build.sh. Det ena är baserat på curses och körbart med eller utan stöd från X Window System. Den andra implementationen kommer att behöva stöd från X, och baseras på t ex Tcl/Tk, Qt eller GTK. Dess uppgift är att samla all funktionalitet som behövs för att kunna kompilera kärnor och distributioner av NetBSD med build.sh. Målgruppen kommer troligtvis att vara nya användare, men förhoppningsvis kommer fler att finna den användbar.

Applikationen skall bland annat hantera konfiguration av kärnan med möjlighet till automatisk detektering av enheter. Detta sker genom att jämföra GENERIC-konfigurationen mot den information som presenteras av dmesg(8). Adjustkernel i pkgsrc erbjuder idag denna funktionallitet, men jag hade tänkt (om möjligt) ta det hela ett steg längre genom att kunna hitta drivrutiner även om de saknas i GENERIC.

Jag har även ideer på hur man skulle kunna implementera en sorts verifiering av en konfiguration. Detta sköts idag av config(8) efter det att konfigurationsfilen har sparats. Applikationen skall hantera detta direkt efter det att en ändring har gjort i konfigurationen och därigenom kunna generera varningar om användaren inaktiverar en enhet som behövs av andra.

NetBSD's källkod kommer hanteras med hjälp av cvs-applikationen som kommer med en vanlig installation. Man skall kunna ladda ner ett komplett träd, sköta framtida uppdateringar och märka träd för att kunna återställa det om problem skulle uppstå efter en uppdatering.

Jag har även försökt att ta reda på om det går att skapa en lista av alla tillgängliga drivrutiner, val och parametrar för var och en av de platformar NetBSD stöder. Jag har idag ett skript som sköter detta och kan köras från applikationen. Den skannar av ett stort antal filer och letar efter nykelord vilka till slut samlas i en fil. Tanken är att man skall kunna använda dessa för att inkludera drivrutiner, val och parametrar som inte finns i GENERIC.

Status för implementeringen av NetBSD KSB är att den hanterar projekt, konfiguration av kärnan (endast manuell), registrering av källor (src), mallar och kompilering av kärnor och distributioner. Jag har bara jobbat med curses-gränssnittet och det är en hel del kvar innan jag kan släppa något. Jag vill att den skall vara någotsånär stabil och erbjuda tillräckligt med funktionalitet för att vara användbar.

Jag skulle uppskatta feedback på ideerna samt det skript jag använder för att skapa mallarna (finns att hämta på hemsidan).

Mer information finns att hitta på web.comhem.se/~u83106053 under projects.


skrivut.gif Utskriftsformat mail.gif Skicka artikeln till någon


Kommentarer tillhörande (Alternativa gränssnitt för build.sh)


Namn (tomt = anonym):
Din email:


© 2003-2008 NetBSD.se
Materialet som publicerats på denna sida tillhör respektive författare. Materialet får kopieras med förutsättning av att källanvisning medförs som i detta fall är www.netbsd.se. Eventuella kommentarer tillhör skrivande individ. All information erbjuds utan garanti på funktion och duglighet och NetBSD.se tar inget ansvar för händelser som åsakats på grund av något på denna sida. NetBSD är ett registrerat varumärke som tillhör The NetBSD Foundation. Alla varumärken och copyright på denna sida ägs av deras respektive ägare. Vår maskot går under BSD-licensen och är fri att användas.